top of page

Otomatik Cinsiyet Tanıma

Güncelleme tarihi: 6 Ara 2021

Ecem Nil Günaydın


Basitleştirilmiş cinsiyetler teknolojisi!

Toplumsal gözetleme ve yüz tanımanın yarattığı tehditler son yıllarda oldukça ivme kazandı. Çin bu teknoloji üzerindeki deneyimi yüzünden sertçe eleştiriliyor. Dijital aktivistleri ilgilendiren başka önemli bir soruna dikkat çekiyor. Bu da birinin cinsiyeti ile cinsel yönelimini tahmin etmek için aynı veriyi kullanarak cinsiyetleri basitleştirmek. Amerika’da ise bu tarz teknolojilerin yasaklatmak için güçlü kampanya ve eylemler başlatıldı.

Cinsiyet tanıma sistemleri sıklıkla geleneksel ve toplumsal cinsiyet anlayışlarına dayanmakta. Yüz tanıma teknolojisine göre ise bu konu değişkenlik gösteriyor. Tanımlanmak istenilen model kısa saçlıysa direkt erkek olarak kategorize ediliyor ya da makyaj tespit edilen biri kadın olarak kategorize ediliyor.


Bunun yanı sıra bir insanın kemik yapısı ya da yüz şekli gibi biyometrik verilere dayalı olarak benzer eşleştirme hataları yapılıyor. Sonuçlar ise bu kategorilere uymayan insanlara dolu. Böylelikle birçok trans ve nonbinary bireyler gibi yanlış cinsiyetler kategorize edilmiş oluyor.


Aktivistler, bu uygulamanın son derece tehlikeli olduğunu savunuyor çünkü şirketler cinsiyet tanıma teknolojilerinin nasıl çalıştığına dair ayrıntılı bir açıklama yapmıyorlar, bu sebeplere dayanarak bu teknoloji yeniliğinin Pandora'nın Kutusuyla eşdeğer olduğunu söyleyebiliriz.

İçinde bulunduğumuz dünyayı, her şeyi basit sistemlere dayalı olarak dar ikili sınıflandırmalara indirgeyen bir teknolojik yenilik, insanın sonsuz çeşitliliğinin ve karmaşıklığının karşısında her zamanda başarısız olmaya mahkumdur. Araştırmacı aktivistlerin de savunduğu üzere, makine tarafından cinsiyet tanınması elbette çok sayıda insan için avantaj ama sistem üzerindeki temel hatalar, toplum tarafından zaten uzun bir süredir marjinalleştirilmiş olanlara zarar vermeye devam etmekte.




156 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page