Fazla uzun olmayan bir zaman içinde yapay zeka ile çeşitli şekillerde o kadar içli dışlı hale geldik ki, artık bu konseptten "geleceğin teknolojisi" diye bahsetmek absürt değilse de gereksiz hale geldi. Bazen geleceğe dair heyecanlandırırken (Bkz: Yüksek kanser riskini doktorlardan önce tespit edebilen yazılımlar) kimi zaman da düşündürücü boyutlara ulaşan (Bkz: Microsoft'un chatbot'u Tay) bu genç teknoloji, isteyelim ya da istemeyelim artık hem kişisel hem de profesyonel hayatlarımızın bir parçası. Bizim konumuz olan dijital pazarlama da, yazının geri kalanında örneklendireceğimiz gibi, yapay zeka dokunuşuyla çeşitli yönlerden gelişen alanlardan bir tanesi.
İşte dijital pazarlamada kullanılan yapay zeka uygulamalarına birkaç güzel örnek:
1- İçerik Üretimi
“Robotlar yazabilir mi?” sorusu tartışıladursun, içerik üreten yapay zeka uygulamaları Forbes, Washington Post ve Associated Press gibi platformlar için dur durak bilmeden içerik üretiyor. Wordsmith, Articoolo ve Quill gibi uygulamalar, henüz fikir yazıları yazamasalar da, konu/anahtar kelime araştırması yaparak web siteleri için özgün, tıklama alan içerikler üretebiliyorlar.
2- Chatbot'lar
Önceki sene yayınladığımız büyük yankı uyandıran blog yazımızda da belirttiğimiz gibi, yapay zeka tabanlı sohbet botları çoğu kullanıcı için sancılı bir süreç olan müşteri hizmetlerini daha önce hiç olmadığı kadar verimli hale getirirken, rezervasyon yapma, bilet alma, ürün sipariş etme, ürün ve hizmetler hakkında bilgi/öneri alma ve fatura ödeme gibi pek çok süreci de kolaylaştırıyor. Çalışanların aksine 7/24 ulaşılabilir olan sohbet botları, bunları yaparken markalara da zamandan ve kaynaklardan tasarruf sağlıyor, ve bol bol işe yarar veri topluyor.
3- E-Mail Pazarlama
Dijital pazarlamanın olmazsa olması e-mail marketing de yapay zekanın başarılı bir şekilde kullanıldığı alanlardan. Günümüzde markalar yapay zeka yazılımlarını kullanarak e-mail pazarlama kampanyalarını kullanıcıların tercih ve davranışları doğrultusunda kişiselleştirebiliyorlar. Makine öğrenimi ile insanların işleyemeyeceği veri hacimleri analiz edilebildiğinden; hangi başlıklar daha çok tık alıyor, mail atmak için en uygun zaman hangisi, ne sıklıkla mail gitmeli gibi sorulara çok daha isabetli yanıtlar alınabiliyor, bunun sonucunda da markaların bu kampanyalar ile kullanıcıları müşteriye dönüştürme olasılığı yükseliyor.
4- Dijital Reklamlar
Dijital reklamlar, pek çok uzmana göre yapay zekanın dijital pazarlamada en etkili kullanıldığı alan. Örneğin Facebook ve Google gibi platformlar yapay zeka ve makine öğrenimini kullanarak, reklam verenlerin hedeflediği kullanıcı tipini daha kolay ve isabetli bir şekilde saptayabiliyor. Kişilerin ilgi alanları, yaşadıkları yerler gibi değişkenler başarılı bir şekilde analiz edildiğinde, bir marka için en uygun kitleyi bulmak da kolaylaşıyor.
5- UX
Akıllı algoritmalar sayesinde, web-sitesi içerikleri kişiselleştirilebiliyor. Bu algoritmalar tek bir kullanıcının lokasyon, cihaz tercihi, yaş ve cinsiyet gibi bilgileri, site ile ne şekilde etkileşime girdiği gibi sayısız değişkeni başarılı bir şekilde analiz ederek, o kullanıcının karşısına onun en çok ilgisini çekecek tasarım/içeriği çıkarabiliyor. Evergage’nin 2017 yılında yaptığı ankete göre dijital pazarlamacıları %33’ü kullanıcı deneyimini kişiselleştirmek için yapay zekayı kullanıyor, bunların %63’ü de yapay zekanın dönüşüm oranlarını artırdığını ve kullanıcı deneyimini iyileştirdiğini belirtiyor.
Dijital pazarlamada yapay zeka kullanımı tabii ki bunlarla sınırlı değil. Aslında gündemi takip ettiğimizde neredeyse her hafta ilgi uyandırıcı bir başka gelişme ile karşılaşıyoruz. Sonuç olarak, artık geleceği değil, günümüzü yakalamak isteyenlerin bu teknolojiler ile daha haşır neşir olup kendi ihtiyaçlarına ve stratejilerine en uygun çözümleri bulması büyük önem taşıyor.
Comments