Ecem Nil Günaydın
Ya başarın senin yarattığın bir maskeyse ?
Şu ana kadar edindiğin her deneyimin birer tesadüf olduğunu düşünüyorsan bunları bilmende fayda var...
Başarılıymış gibi görünerek insanları aldattığını düşünüyor musun? Herkes bir gün her şeyin farkına varacak , yeterince iyi olmadığın anlaşılacak , masken yere düşecek ve artık sahtekâr olduğunu herkes öğrenecek! Eğer sen de bu tarz düşünceler ile sıklıkla meşgul oluyorsan iş ve eğitim hayatında "Sahtekâr Sendromu" yaşıyor olabilirsin. Yapılan araştırmalara göre insanların %70’i bu gibi düşüncelerle sık sık başvuruyor. Peki ya neden?
Başlangıçta yapılan çalışmalarda Imposter Sendromu’nun yalnızca profesyonel iş hayatına sahip kadınları etkilediği düşünülse de ikili cinsiyet yaklaşımıyla yapılan son araştırmalar, her iki cinsiyetten de bu sendromu yaşayan insanların, geniş bir kitleye sahip olduğunu ortaya koyuyor. Farklı cinsiyet kimlikleri, meslek grupları ve hatta öğrencilerde de bu sendroma rastlamak mümkün. Sendroma sahip kişiler, yaşadıkları duygu durum yoğunluğuna göre depresyon ve anksiyete ile karşılaşabiliyor ve başarılı kariyerlerinden vazgeçebiliyorlar.
Imposter Sendromuna sahip kişiler, başarılı fakat başarılarını içselleştiremeyen; başarısının kendi yetenek ve çabasından ziyade tesadüfen ve şans eseri edindiğine inanan ve tesadüfe dayalı kariyerinin, bir gün fark edileceği suçluluğu ile sürekli şüphe ve kaygı içerisinde olurlar. Sendromun “sahtekâr” olarak tanımlanmasının da “şans eseri” elde edilen başarının, kişi tarafından, bir gün fark edilecek bir sahtekarlık olarak algılanmasına dayanıyor. Bu sebeplerle Sahtekâr Sendromuna sahip kişiler için başarı, sevinç kaynağı olmaktan ziyade kaygı ve rahatsızlık verici bir ruh durumuna sahip oluyorlar.
Imposter Sendromu ile başa çıkmak aslında o kadar da güç değil!
Bu sendromla başa çıkma stratejileri ile ilgili farklılıklar olsa da temelde bazı adımlar ile sürecin üstesinden gelmek mümkün;
Farkına ol!
Yaşadığın şeyin sadece bir süreç olduğunu unutma, deneyimlerine odaklan ve yaşadığın durumun yoğunluğunu, hayatındaki fiziksel ve psikolojik yükünü fark et. Fark etmek kabullenmenin ilk adımıdır.
Tek sen değilsin!
Yazının başında söylendiği gibi yapılan araştırmalar insanların %70’inin bu sendromu yaşadığını kanıtlıyor.
Anlat!
Çevrende, seni güvende hissettiren kişilerden başlayabilirsin. Konuşmanın üzerindeki baskıyı hafiflettiğini fark edeceksin.
Bazen çeşitli zorluklarla başa çıkmakta sadece bu yöntemler tek başına yeterli olmayabilir, profesyonel bir destek almak süreci kolaylaştıracaktır.
Son olarak hazır yeri gelmişken durumu özetleyen bir video da iliştirelim şuraya.
Kommentare